Sprzęt PC

1234568»

Komentarz

  • KonanT
    12 postsMember, Battlefield, Battlefield 3, Battlefield 1 Posty: 13 Member
    Ogólnie problemu nie rozwialem. poczatkowo myslalem ze dało rade. Moja karta ma 6gb , komputer uciaga normalnie te 140fpsów. problem tkwi gdzies w ustawieniach karty graficznej i gry. Nie jestem w stanie dojsc narazie w czym tkwi problem.
    https://forums.battlefield.com/pl-pl/discussion/1900/bf1-problemy/p1?new=1
    tu jest temat w odpowiednim dziale mój , troche potestowalem mozecie sobie poczytac.
  • Tiger_Itself
    187 postsMember, Battlefield, Battlefield 3, Battlefield 4, Battlefield Hardline, Battlefield 1, Battlefield V Posty: 199 Member
    Maxunited89 napisał użytkownik: »
    "8gb ram to za mało. Co najmniej 16GB w dualu."

    Guzik prawda!!!
    Mam 8 gb ramu i gram w full HD wszystkie ustawienia na Ultra. Fpsy w podboju nie spadają nawet na sekundę poniżej 60. Ogólnie fps trzyma się 70-80.
    I5 6500
    8 gb ddr4 dual
    GTX 970 asus strix
    Windows 10 64bit.
    Jak dam skalowanie rozdzielczości na 120 to fps spada w akcji na ok 50.

    Mogę nagrać video ze specyfikacją PC, ustawieniami bf1 i rozgrywką w Podboju na 64 osoby.
    Bo mnie już trochę irytuje na tym forum usilne przekonywanie ludzi, że 8 gb ramu to za mało do BF 1.

    To se zobacz zalecaną specyfikację . I cieszyć się powinieneś , że ci idzie wszystko dobrze, ale do czasu.
    Komputery nie są seryjnie składane i dla tego każdy ma inne parametry itp. Każdy też ma inne podzespoły to jest od innych producentów.
  • Tiger_Itself
    187 postsMember, Battlefield, Battlefield 3, Battlefield 4, Battlefield Hardline, Battlefield 1, Battlefield V Posty: 199 Member
    edytowano luty 2017
    KonanT napisał użytkownik: »
    Ogólnie problemu nie rozwialem. poczatkowo myslalem ze dało rade. Moja karta ma 6gb , komputer uciaga normalnie te 140fpsów. problem tkwi gdzies w ustawieniach karty graficznej i gry. Nie jestem w stanie dojsc narazie w czym tkwi problem.
    https://forums.battlefield.com/pl-pl/discussion/1900/bf1-problemy/p1?new=1
    tu jest temat w odpowiednim dziale mój , troche potestowalem mozecie sobie poczytac.

    Dobrze zacznijmy od sterowników co masz Nvidia czy Radeon? . a co chcesz ustawiać w karcie graficznej?

    Jaki masz system? czy 32bity czy 64?

    Może i problem leży po stronie oprogramowania do myszki patrzyłeś na sterowniki producenta.
    Zobacz co masz ustawione w opcjach gry > obraz i ustawienia zaawansowane DX12 masz włączony czy wyłączony. Jeśli jest włączony to wyłącz i zobacz teraz.
  • xSzaty
    987 postsMember, Battlefield, Battlefield 3, Battlefield 4, Battlefield Hardline, Game Changer, Battlefield 1 Posty: 1,026 Game Changer
    Też mam 8 i ZERO problemów. Może mieć rację Your3vilTwin, że zależy ile jest pamięci na GPU, ale to i tak nie dotyczy tego przypadku, bo jest 6GB na GPU.
    A może być i tak, że system jest zasyfiony i sam z siebie zajmuje za dużo, u mnie gra+system zajmuje ok 4GB, 4 zostaje w zapasie. Prawdopodobnie dlatego EA zlikwidowała battleloga, żeby odciążyć pamięć, współczesne przeglądarki potrafią zabrać ponad 2 GB RAMu, dlatego przed grą, lepiej jest zamknąć wszelkie przeglądarki.
    System zajmuje ok 2GB, gra ok 2GB, jakieś syfy niech zabiorą 1GB, to i tak zostaje w zapasie 3GB. Więc, 8 GB nie jest za mało.

    W tym przypadku problemem jest prawdopodobnie karta a dokładniej coś z na linii sterowniki-gra. Na pewno nie jest to problem akceleracji wstecznej myszki, objawy mogą być podobne, ale jest to kwestia słabej wydajności, za co może właśnie odpowiadać sterownik lub coś sprtolone w kodzie gry pod najnowsze karty NV.

    ~~ Pecetowiec od zarania dziejów. ~~ Gram bez spiny, zabijam klawiszem Q ~~ Sprawdź się w Zula Europe ~~

  • Tiger_Itself
    187 postsMember, Battlefield, Battlefield 3, Battlefield 4, Battlefield Hardline, Battlefield 1, Battlefield V Posty: 199 Member
    xSzaty napisał użytkownik: »
    Też mam 8 i ZERO problemów. Może mieć rację Your3vilTwin, że zależy ile jest pamięci na GPU, ale to i tak nie dotyczy tego przypadku, bo jest 6GB na GPU.
    A może być i tak, że system jest zasyfiony i sam z siebie zajmuje za dużo, u mnie gra+system zajmuje ok 4GB, 4 zostaje w zapasie. Prawdopodobnie dlatego EA zlikwidowała battleloga, żeby odciążyć pamięć, współczesne przeglądarki potrafią zabrać ponad 2 GB RAMu, dlatego przed grą, lepiej jest zamknąć wszelkie przeglądarki.
    System zajmuje ok 2GB, gra ok 2GB, jakieś syfy niech zabiorą 1GB, to i tak zostaje w zapasie 3GB. Więc, 8 GB nie jest za mało.

    W tym przypadku problemem jest prawdopodobnie karta a dokładniej coś z na linii sterowniki-gra. Na pewno nie jest to problem akceleracji wstecznej myszki, objawy mogą być podobne, ale jest to kwestia słabej wydajności, za co może właśnie odpowiadać sterownik lub coś sprtolone w kodzie gry pod najnowsze karty NV.

    Popieram, ale ja jestem na sterownikach Nvidia i nie widzę problemów. Obstawiam na RAM też miałem coś podobnego , ale nie z myszką , a z brakiem pamięci i to kiepskiej jakościowo co przez to mi 8GB wchłonęło i cięło się. Wymieniłem na porządną RAM , ale na 16 w dualu i po problemie.
    Pamięć RAM tak samo jest ważna jak zasilacz im bardziej obciążona tym zasoby się powiększają i dlatego zasilacze mają 80+.
    Ciekaw jestem czy na innej myszy jest to samo? zwykła myszka warto sprawdzić.
  • Your3vilTwin
    1625 postsMember, Battlefield, Battlefield 3, Battlefield 4, Battlefield Hardline, Battlefield 1, BF1IncursionsAlpha, Battlefield V Posty: 1,658 Member
    Na takim sprzęcie jak jego to na low powinien nawet przy spadkach trzymać powyżej 100 FPS.
    A ten RAM to masz w jednej kości czy w dwóch?
    Jak w jednej to włóż w slot czerwony najdalej od procesora (teoretycznie niby to nie ma żadnego znaczenia ale w praktyka czasami pokazuje co innego).
    Jak w dwóch kościach to zainstaluj w czerwonych.
    No i gruntowny przegląd systemu też nie zaszkodzi.

    BATTLEFIELDTRACKER ↓Lista niedorobionych fanów. Prawdziwy mężczyzna klika wyłączenie "nie na temat".#NerfColibri

  • Tiger_Itself
    187 postsMember, Battlefield, Battlefield 3, Battlefield 4, Battlefield Hardline, Battlefield 1, Battlefield V Posty: 199 Member
    Sprzęt przewyższa mój , a chodzi gorzej . Ale ja se sam składam i dobieram podzespoły takie jak chce mieć i mam na kilka lat spokój.
    Nie spotkałem się aby kość bliżej procesora coś miała do przegrzewania się . Jeśli mamy fabryczne chłodzenie procesora to zamieniamy na dedykowane, a wiatrak odciąga przy okazji cześć ciepła z kości.
    Odpowiednia cyrkulacja powietrza w obudowie tj nawiew i wyciąg zdecydowanie poprawia osiągi. Przewiew musi być.
    System ma nie dawno postawiony wiec powinno być ok . Może brakować sterowników prawidłowych, gdyż mogą być załadowane te domyślne przez sam system. Lub nie załadowane w odpowiedniej kolejności po zainstalowaniu systemu.
  • xSzaty
    987 postsMember, Battlefield, Battlefield 3, Battlefield 4, Battlefield Hardline, Game Changer, Battlefield 1 Posty: 1,026 Game Changer
    edytowano luty 2017
    Ja z KonanT byłem na TS, i tam nie ma problemu z wydajnością, klatek jest powyżej 100, dostał ode mnie b. dobry user.cfg i było ok.
    Jemu coś ewidentnie tnie, radziłem mu sprawdzić różne sterowniki od NV, może coś trzeba ustawić w panelu NV itd itd.
    Niestety gość się uparł, że to myszka i kombinuje strasznie w plikach konfiguracyjnych, a to nie tędy droga.

    ~~ Pecetowiec od zarania dziejów. ~~ Gram bez spiny, zabijam klawiszem Q ~~ Sprawdź się w Zula Europe ~~

  • DzikiWieprzuu
    217 postsMember, Battlefield, Battlefield 3, Battlefield 4, Battlefield 1, BF1IncursionsAlpha, Battlefield V Posty: 222 Member
    Co do Ramu to pewnie ludziom 8 gb brakuje jak mają zasyfiony system.

    A co do problemu autora postu to proponowałbym wyjąć kartę graficzną, iść z nią do kolegi i testować.

    Pisał też coś, że z innymi grami ma problemy także coś mi tu śmierdzi uszkodzoną kartą.
    GeForce mają dobre sterowniki i z reguły nie ma żadnych problemów.

  • Tiger_Itself
    187 postsMember, Battlefield, Battlefield 3, Battlefield 4, Battlefield Hardline, Battlefield 1, Battlefield V Posty: 199 Member
    xSzaty napisał użytkownik: »
    Ja z KonanT byłem na TS, i tam nie ma problemu z wydajnością, klatek jest powyżej 100, dostał ode mnie b. dobry user.cfg i było ok.
    Jemu coś ewidentnie tnie, radziłem mu sprawdzić różne sterowniki od NV, może coś trzeba ustawić w panelu NV itd itd.
    Niestety gość się uparł, że to myszka i kombinuje strasznie w plikach konfiguracyjnych, a to nie tędy droga.

    Tak masz rację.
  • Tiger_Itself
    187 postsMember, Battlefield, Battlefield 3, Battlefield 4, Battlefield Hardline, Battlefield 1, Battlefield V Posty: 199 Member
    edytowano luty 2017
    xSzaty napisał użytkownik: »
    Ja z KonanT byłem na TS, i tam nie ma problemu z wydajnością, klatek jest powyżej 100, dostał ode mnie b. dobry user.cfg i było ok.
    Jemu coś ewidentnie tnie, radziłem mu sprawdzić różne sterowniki od NV, może coś trzeba ustawić w panelu NV itd itd.
    Niestety gość się uparł, że to myszka i kombinuje strasznie w plikach konfiguracyjnych, a to nie tędy droga.

    To nie będzie myszka. Wygląda na uszkodzenie karty graficznej to nie są sterowniki.
    Trzeba jak kolega poleca.
    @Maxunited89 A co do problemu autora postu to proponowałbym wyjąć kartę graficzną, iść z nią do kolegi i testować.
  • KonanT
    12 postsMember, Battlefield, Battlefield 3, Battlefield 1 Posty: 13 Member
    edytowano luty 2017
    Ludzie , sluchajcie teraz tego. Ten komputer jest drugim który zlozylem w tym miesiacu. Wczesniej mialem nieco gorszy bo na innej plycie glownej i procku i5 7400. Poszedłem do informatyka ktory mi to skladal i kazalem mu to naprawic albo oddac pieniazki. Testował kazda czesc po kolei. Procka innego dał i grafike nawet. Zupelnie nowy sprzet mi zlozyl i dalej byl ten problem w cs go (rozmywanie tekstur i modeli). Niestety nic to nie dało wiec oddał kaske i kupilem sobie nowy na morelach , ten obecny i dalej to samo ;D. Nie da sie blizej okreslic w czym jest problem. Jedyne co zostało z tamtego kompa to ta karta , ale ona na bank nie jest uszkodzona. Przepne jeszcze w port pcie x4 z portu pcie x16 moze to cos da. temat do zamkniecia.
  • LucasSz_PL
    226 postsMember, Battlefield, Battlefield 3, Battlefield 4, Battlefield Hardline, Battlefield 1, BF1IncursionsAlpha Posty: 231 Member
    edytowano marzec 2017
    To samo że siebie mówi, jeśli została ci ze starego kompa tylko grafa to musi być bankowo z nią coś nie tak. Ja już widziałem kiedyś problem grafy gdzie żadne testy nie wskazywały by była uszkodzona itp a podczas instalacji jakichkolwiek sterowników innych niż te windosowskie wyskakiwal blue screen lub inne cuda.
    Nie prościej by ci było choćby pożyczyć od kogoś inna kartę graficzną, wsadzić do swojego kompa i sprawdzic na bfie i csie czy problem nadal się pojawia? Miałbyś wtedy pełna odpowiedź.
  • Wrogi_Kartofel
    3 postsMember, Battlefield, Battlefield 4, Battlefield 1 Posty: 3 Member
    edytowano marzec 2017
    Witam. Mam pytanko. Czy to normalne, że gram na 15 fps na niskich ustawieniach graficznych? mój sprzęt nie jest bajeczny i cudowny, oto on: Nvidia GeForce 850M, Intel Core i5-4258U, 8GB Ram. Jakby coś, to nie płaczę ani nie jestem zły ale czy ktoś ma podobnie? Da się jakoś podkręcić fps-y? Z góry dziękuję za odpowiedzi i życzę miłego dnia :)
    Post edited by Wrogi_Kartofel on
  • AgentBartezz
    415 postsMember, Battlefield, Battlefield 3, Battlefield 4, Battlefield Hardline, Battlefield 1, BF1IncursionsAlpha, Battlefield V Posty: 416 Member
    Być może dałoby się coś więcej wyciągnąć ale to tak powiedzmy do 20-25 klatek i to gdzieś na rozdzielczości 1366x768. Nie ma co tutaj ukrywać i zbytnio się rozwodzić - po prostu nie jest to laptop, na którym można pograć w coś wymagającego. Jest kilka wątków na temat zwiększenia wydajności, możesz poszukać, coś spróbować..
    __________________________________________________
    W jedności siła. O sile jedności świadczą jednostki.
  • Revan2000s
    98 postsMember, Battlefield, Battlefield 3, Battlefield 4, Battlefield Hardline, Battlefield 1, BF1IncursionsAlpha, Battlefield V Posty: 103 Member
    To raczej nie jest miejsce dla takiego pytania. Odsyłam do działu Battlefield 1
  • LukaszX1992
    148 postsMember, Battlefield, Battlefield 3, Battlefield 4, Battlefield Hardline, Battlefield 1, BF1IncursionsAlpha, Battlefield V Posty: 148 Member
    Nie ma szans żeby gra działała.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.