Dobry sprzęt = Mało klatek

«1
Haeeu
16 postsMember, Battlefield, Battlefield 3, Battlefield 4, Battlefield 1 Posty: 18 Member
edytowano marzec 2017
Od pewnego czasu grywam najnowszego Battlefielda. Od samego początku mam z nim problemy techniczne, wymieniałem naprawde wiele części specjalnie pod tę gre ale to nie do końca pomaga. Problem spotykam głównie na trybie podboju w którym uczestniczy 64 graczy. Mój pecet powinien sobie poradzić z tą liczbą graczy, co prawda nie wiem czy to właśnie przez to występują te problemy, ale np. na DM wszystko pięknie chodzi.
Mój sprzęt:
GTX Geforce 1060 3GB wersja mini
16GB RAM DDR3
I5-3550 3.60GHZ
2TB HDD
256GB SSD

Problem polega na tym, że na większości map co jakiś czas gra chodzi w 40-50 fps nie zależnie od ustawień. Naprawde mnie to bardzo denerwuje że inwestując w komputer, tytuł nie chodzi tak jak powinien. Jestem weteranem serii Battlefielda i wcześniej nie borykałem sie z takim problemem.

EDIT: Nie wiem czy to normalne ale podczas grania gra zużywa 5GB ramu
EDIT 2: A no i jeszcze DX12 tylko pogarsza płynność gry (i tak, posiadam WIN10)

Komentarz

  • -Sn3akyP3aky-
    5 postsMember, Battlefield, Battlefield 3, Battlefield 4, Battlefield 1, BF1IncursionsAlpha Posty: 8 Member
    Wyłącz synchronizacje pionową w ustawieniach panelu Nvidia dla Battlefield 1.Nie pamiętam czy można ją wyłączyć z poziomu gry..
  • Valak_1975_PL
    3 postsMember, Battlefield, Battlefield 3, Battlefield 4, Battlefield Hardline, Battlefield 1 Posty: 3 Member
    edytowano marzec 2017
    Niestety mam ten sam problem - i5 3470,16 mb ram,RX 480 8gb, win10 i dysk ssd. Walcze z tymi spadkami od bodajże pierwszego update gry...do tego momentu grałem na ultra w rozdzielczości 2560x1080 z 60fps z V-sync. Teraz gram na wysokich i ni z gruchy ni z pietruchy są spadki do 40-50fps. ☹☹☹☹ mnie to niesamowicie
  • LucasSz_PL
    226 postsMember, Battlefield, Battlefield 3, Battlefield 4, Battlefield Hardline, Battlefield 1, BF1IncursionsAlpha Posty: 231 Member
    Haeeu napisał użytkownik: »
    Od pewnego czasu grywam najnowszego Battlefielda. Od samego początku mam z nim problemy techniczne, wymieniałem naprawde wiele części specjalnie pod tę gre ale to nie do końca pomaga. Problem spotykam głównie na trybie podboju w którym uczestniczy 64 graczy. Mój pecet powinien sobie poradzić z tą liczbą graczy, co prawda nie wiem czy to właśnie przez to występują te problemy, ale np. na DM wszystko pięknie chodzi.
    Mój sprzęt:
    GTX Geforce 1060 3GB wersja mini
    16GB RAM DDR3
    I5-3550 3.60GHZ
    2TB HDD
    256GB SSD

    Problem polega na tym, że na większości map co jakiś czas gra chodzi w 40-50 fps nie zależnie od ustawień. Naprawde mnie to bardzo denerwuje że inwestując w komputer, tytuł nie chodzi tak jak powinien. Jestem weteranem serii Battlefielda i wcześniej nie borykałem sie z takim problemem.

    EDIT: Nie wiem czy to normalne ale podczas grania gra zużywa 5GB ramu
    EDIT 2: A no i jeszcze DX12 tylko pogarsza płynność gry (i tak, posiadam WIN10)

    Na DX 12 nawet nie graj bo bedzie gorzej. Ram masz w jednej kosci czy dwie 8 w dualu? Nastepnie to ta grafa, 3 gb ramu to w tym BFie niestety bywa malo. Poczytaj tu na forum, jesty duzo dyskusji na ten temat.
  • Haeeu
    16 postsMember, Battlefield, Battlefield 3, Battlefield 4, Battlefield 1 Posty: 18 Member
    Spróbuje z tą synchronizacją tylko jak to make lmao
  • LukaszX1992
    148 postsMember, Battlefield, Battlefield 3, Battlefield 4, Battlefield Hardline, Battlefield 1, BF1IncursionsAlpha, Battlefield V Posty: 148 Member
    Haeeu napisał użytkownik: »
    Jesli chidzi o ram to mam 4gb x2 i 8gb x1

    Wydaje mi się że to może być problem.
    Pamięć pewnie nie pracuje w trybie dual channel (sprawdź w programie cpu-z).
    Lepiej jakbyś miał 2 x 8 GB.
  • Haeeu
    16 postsMember, Battlefield, Battlefield 3, Battlefield 4, Battlefield 1 Posty: 18 Member
    edytowano kwiecień 2017
    Naprawielm juz blad ale i tak dziekuje za pomoc
    ogolnie to zainstalowalem bfa na HDD i ustawilem wszystkim procesom niski prioryteta bfowi wysoki
  • Kilgour-Alex
    498 postsMember, Battlefield, Battlefield 3, Battlefield 4, Battlefield Hardline, Battlefield 1, BF1IncursionsAlpha, Battlefield V Posty: 509 Member
    Haeeu napisał użytkownik: »
    Naprawielm juz blad ale i tak dziekuje za pomoc
    ogolnie to zainstalowalem bfa na HDD i ustawilem wszystkim procesom niski prioryteta bfowi wysoki

    Wcześniej miałeś na SSD i Ci BF zacinał ? bardzo dziwne szczerze powiedziawszy ja miałem na HDD BFA i chodził minilalnie gorzej niż teraz na SSD - jednakże mapy się ładują 50% szybciej :D
  • Haeeu
    16 postsMember, Battlefield, Battlefield 3, Battlefield 4, Battlefield 1 Posty: 18 Member
    mysle ze chodzi o to ze gdy byl na SSD to system nie mogl poprawnie chodzic
    bo mial za malo miejsca
  • marioseda
    4 postsMember, Battlefield, Battlefield 3, Battlefield 4, Battlefield Hardline, Battlefield 1 Posty: 5 Member
    edytowano kwiecień 2017
    jeśli są spadki do ok 50-60 klatek i przy tym przyciecie... to jest problem win10 a dokładnie opcji Xbox>ustawienia>DVR z gry - trzeba wyłączyć nagrywanie klipów z gry
  • Haeeu
    16 postsMember, Battlefield, Battlefield 3, Battlefield 4, Battlefield 1 Posty: 18 Member
    to takze wylaczylem jest odczuwalna roznica
  • Haeeu
    16 postsMember, Battlefield, Battlefield 3, Battlefield 4, Battlefield 1 Posty: 18 Member
    ale mam pytanie : czym moze byc spowodowane ze DX12 nie dziala na moim komputerze karta jest zgodna
  • LukaszX1992
    148 postsMember, Battlefield, Battlefield 3, Battlefield 4, Battlefield Hardline, Battlefield 1, BF1IncursionsAlpha, Battlefield V Posty: 148 Member
    Haeeu napisał użytkownik: »
    ale mam pytanie : czym moze byc spowodowane ze DX12 nie dziala na moim komputerze karta jest zgodna

    Ponieważ DX12 jest tylko na Windows 10.
  • LucasSz_PL
    226 postsMember, Battlefield, Battlefield 3, Battlefield 4, Battlefield Hardline, Battlefield 1, BF1IncursionsAlpha Posty: 231 Member
    edytowano kwiecień 2017
    LukaszX1992 napisał użytkownik: »

    Ponieważ DX12 jest tylko na Windows 10.

    On pisał na początku że ma win 10.
    Haeeu napisał użytkownik: »
    ale mam pytanie : czym moze byc spowodowane ze DX12 nie dziala na moim komputerze karta jest zgodna


    To że jest zgodna nic nie znaczy, tak naprawdę to nie działa tak jak był swego czasu hucznie zapowiadany, że tak poprawi wydajność w grach. Póki co to podobno lepiej współpracuje z kartami od AMD.
  • CzakiBest
    6 postsMember, Battlefield, Battlefield 3, Battlefield 4, Battlefield Hardline, Battlefield 1 Posty: 8 Member
    Zasilacze macie za słabe to jak wam ma gra chodzić lepiej niż 40-50 klatek jak podzespoły nie mogą się rozpędzić 100% bo nie maja skąd czerpać mocy.
  • SylwesterSpalony
    270 postsMember, Moderator, Battlefield, Battlefield 3, Battlefield 4, Battlefield Hardline, Battlefield 1, BF1IncursionsAlpha, Battlefield V Posty: 289 Moderator
    CzakiBest napisał użytkownik: »
    Zasilacze macie za słabe to jak wam ma gra chodzić lepiej niż 40-50 klatek jak podzespoły nie mogą się rozpędzić 100% bo nie maja skąd czerpać mocy.

    "Z serii nie znam się ale się wypowiem" No widzę że pojechałeś konkretnie znasz na sprzęcie (śmiech) dla przykładu do i7 6700k i gtx1080 wystarcza w spokoju dobra 550W ewentualnie 600W sama karta używa max 180W bez oc a procek na oc max 140 więć nie gadaj głupot

    Destruction = End of the old and the begin of the new. ✴ TEAM: TSHLD ✴ http://tiny.pl/g5q77
  • SylwesterSpalony
    270 postsMember, Moderator, Battlefield, Battlefield 3, Battlefield 4, Battlefield Hardline, Battlefield 1, BF1IncursionsAlpha, Battlefield V Posty: 289 Moderator
    Haeeu napisał użytkownik: »
    ale mam pytanie : czym moze byc spowodowane ze DX12 nie dziala na moim komputerze karta jest zgodna

    Kolego zmień sobie na DX11 i zobaczysz znaczną poprawę DX12 działa dobrze na AMD a na nvidii nie za bardzo

    Destruction = End of the old and the begin of the new. ✴ TEAM: TSHLD ✴ http://tiny.pl/g5q77
  • CzakiBest
    6 postsMember, Battlefield, Battlefield 3, Battlefield 4, Battlefield Hardline, Battlefield 1 Posty: 8 Member
    SylwesterSpalony napisał użytkownik: »
    CzakiBest napisał użytkownik: »
    Zasilacze macie za słabe to jak wam ma gra chodzić lepiej niż 40-50 klatek jak podzespoły nie mogą się rozpędzić 100% bo nie maja skąd czerpać mocy.

    "Z serii nie znam się ale się wypowiem" No widzę że pojechałeś konkretnie znasz na sprzęcie (śmiech) dla przykładu do i7 6700k i gtx1080 wystarcza w spokoju dobra 550W ewentualnie 600W sama karta używa max 180W bez oc a procek na oc max 140 więć nie gadaj głupot

    No i się mylisz myślisz że jak na zasilaczu jest 550W to on faktycznie tyle oddaje ? To się mylisz. Weź dla przykładu swój zasilacz znajdź ile ma Amperów i 230V podziel amper dostaniesz jego prawdziwą moc. A może już zasilacz mu siada i nie daje danej mocy tego nie wiesz a wiele razy było juz właśnie że ktoś miał podzespoły ok a miał 40 Fps koniec końców okazywało się że zasilacz był na wyczerpaniu. Mój i 7 4770k plus gtx 1070 i reszta podzespołów biorą ponad 400 W
  • SylwesterSpalony
    270 postsMember, Moderator, Battlefield, Battlefield 3, Battlefield 4, Battlefield Hardline, Battlefield 1, BF1IncursionsAlpha, Battlefield V Posty: 289 Moderator
    Podaje ci na moim przykładzie a trochę na składaniu PC się znam

    Destruction = End of the old and the begin of the new. ✴ TEAM: TSHLD ✴ http://tiny.pl/g5q77
  • CzakiBest
    6 postsMember, Battlefield, Battlefield 3, Battlefield 4, Battlefield Hardline, Battlefield 1 Posty: 8 Member
    SylwesterSpalony napisał użytkownik: »
    Podaje ci na moim przykładzie a trochę na składaniu PC się znam

    Być może ma trottling. Jedno z dwóch na 1060 w ultra i 1080p nie powinien spadać poniżej 60 fps w BF1
  • SylwesterSpalony
    270 postsMember, Moderator, Battlefield, Battlefield 3, Battlefield 4, Battlefield Hardline, Battlefield 1, BF1IncursionsAlpha, Battlefield V Posty: 289 Moderator
    CzakiBest napisał użytkownik: »
    SylwesterSpalony napisał użytkownik: »
    Podaje ci na moim przykładzie a trochę na składaniu PC się znam

    Być może ma trottling. Jedno z dwóch na 1060 w ultra i 1080p nie powinien spadać poniżej 60 fps w BF1

    Na ultra to spokojnie powinien mieć ze 120-140 jak na GTX 980ti masz stabilne 120 klatek

    Destruction = End of the old and the begin of the new. ✴ TEAM: TSHLD ✴ http://tiny.pl/g5q77
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.