Witam! Mam problem, a mianowicie chodzi o bardzo niską wydajność podczas grania w Multiplayer. Czasami FPS na niskich schodzi do 25, przeważnie oscyluje w granicach 30-35 FPS.
Mój sprzęt:
ASUS G551JW-DM348T
Procesor: Intel Core i7 4720HQ
Karta graficzna: GTX960M 4GB
RAM: 16GB
System: WIndows 10 64bit.
0
Komentarz
W tym wypadku co tu Ci poradzić jak grafika nie wyrabia się i co że ma 4GB. Możesz jeszcze powyłączać zbędne detale w ustawieniach gry i zmniejszyć rozdzielczość w grze. Wyłączyć zbędne programy działające w tle systemu. Czy to pomoże nie wiem, ale warto sprawdzić.
Gra się odpala na dedykowanej karcie, a plan zasilania jest ustawiony na zrównoważony. Dodam, że poprzedniki takie jak BF4 czy BFH śmigają na ultra bez zająknięcia.
25-35 FPS wyciągam ustawiając jakość grafiki na niską, ustawienie wysokiej wydajności nie pomaga, stery aktualizowałem wczoraj, bawiłem się także ustawianiem priorytetu w menadżerze zadań, ale nie przyniosło to żadnych efektów.
Single wszystkim chodzi o wiele lepiej niż MP - przykład mi Single wyciąga 110-120 klatek a na MP mam 70-80 (i czasami chwilowe spadki do minimum 40 klatek na 2-3 sek).
i5 3,5ghz
gtx 970 4gb
16 gb ram
pomogło gdy zwiększyłem taktowanie procka z 3,5ghz na 4,5ghz
Przed wyżej wymienionymi czynnościami gra mi cięła straszliwie, ikona która informuje o małej liczbie klatek w ogóle nie znikała, a temperatura proca dochodziła do 100 C....
Po zabiegach gra śmiga elegancko, ikona małej ilości klatek pojawia się sporadycznie i tylko na chwilę, a w czasie gry temperatura procka oscyluje w granicach 63-70 C.
Zrobiłem to wszystko dlatego, że ktoś na zagranicznym forum zasugerował, że możliwe, że mój wentylator ustawiony na automatyczne obroty i automatyczne, dynamicznie zwiększające się taktowanie procesora nie do końca ze sobą współgrają co skutkowało skokami temperatury i szybszego zużywania się procesora.
i7-4790k 4ghz
gtx 780 3gb
12 gb ram
Procek się nie zużywał tylko chłodzenie nie wyrabiało, procek się grzał więc automatycznie zbijał zegary by obniżyć temperaturę.
Ustaw maksymalne obroty wentylatora albo zainwestuj w lepsze chłodzenie.
Tak też zrobiłem, ograniczyłem taktowanie do 4ghz i ustawiłem maksymalne obroty wentylatora. Chodzi nieporównywalnie lepiej. A i co jeszcze rzuciło mi się w oczy to to, że w grze muszę mieć ustawiony DX11, przy 12 klatkuje.
Zobacz ten temat i co pisze @J0T- : https://forums.battlefield.com/pl-pl/discussion/526/spadki-fps-w-bf1#latest ,